Jan van Besouw het sociale hart van Goirle

Waarom verkoop JVB onderzoeken als Goirle dat niet wil?

Afgelopen woensdag was het een komen en gaan van insprekers op de oordeelsvormende vergadering over de toekomst van het Jan van Besouw. Niemand kwam pleiten voor verkoop, wel in tegendeel. Iedereen vroeg zich af waar men dan wel naar toe zou kunnen na verkoop van een groot deel van het pand.

 

Goirle groeit en als we het  verenigingsleven, cultuur en ontmoetingsmogelijkheden op niveau willen houden dan is verkoop van dit pand gelegen in het Centrum en dicht bij veel panden waar ouderen wonen alles behalve een wijs besluit.

Privatisering leidt tot een verdere verschraling van binding in de Goirlese gemeenschap. Wie geld heeft, koopt diensten, de  rest zoekt het maar uit. Als zo’n uniek pand eenmaal verkocht is, kan er geen alternatief terugkomen in het centrum omdat de ruimte simpelweg ontbreekt. Het voorstel van het college om de voorkeursoptie waar de werkgroep van ambtenaren, SCAG en organisaties twee jaar aan heeft gewerkt toe te voegen aan de twee eerdere onderzoeksvoorstellen is extra verspilling van geld. Pro Actief Goirle stelt voor om alleen de optie waarbij alle sociale voorzieningen naar het Jan van Besouw worden verplaatst uit te zoeken.

De geschiedenis heeft bewezen dat als je de sociale infrastructuur ondermijnt je de cohesie en burgerschapszin kapot laat gaan. Dat kost op den duur veel meer dan alleen geld, het welbevinden van de volledige dorpsgemeenschap gaat er op achteruit en de mogelijkheden om het tij te keren ontbreken dan.

We zijn rijker dan ooit tevoren in de geschiedenis, maar de voedselbank is de enige sociale functie die groeit. Op alle voorzieningen wordt beknibbeld. We hebben het over eenzaamheid bij ouderen en mentale problemen bij de jeugd. Wat daarbij helpt is mee kunnen doen in clubverband aan iets wat je leuk vindt. Dat vereist ruimte en die ruimte is er, als we niet oppassen, straks niet meer.

Nog maar 4 jaar geleden werd er gepleit voor een ruimte om carnavalswagens te bouwen, nu worden we geconfronteerd met een voorstel om het Jan van Besouw te verkopen. Het kan verkeren zei Bredero maar ProActiefGoirle zal er alles aan doen om nodeloze geldverspilling in onderzoeken die niets bijdragen aan het welzijn in onze gemeenschap tegen te gaan.

Gerelateerde artikelen

Animal farm Goirle

Het nieuwe bestuursakkoord van de LRG-VVD-PvdA-CDA coalitie “Alle Goirlenaren zijn gelijk maar sommige zijn meer

Lees meer

Add Your Heading Text Here

Word lid

Ben jij betrokken op het wel en wee van Goirle? Herken je je in onze missie en visie? Dan is een lidmaatschap van Pro Actief Goirle misschien iets voor je.

Actueel
Instagram
Onze 4 pijlers
Ontdek