Help woningzoekenden met een realistisch bouwplan

Pro Actief Goirle wil het bouwprogramma voor het centrum aangepast zien.

De bouw loopt de laatste maanden stroef. De stijgende rente in combinatie met hogere materiaalprijzen doen veel kopers terugdeinzen. Toch blijft de woningbehoefte onverminderd hoog. Daarom is het onlogisch dat alle bouwplannen tegenover Jan van Besouw uitgaan van eengezinswoningen en tweekappers. Dat zijn de woningen die in de Zuidrand niet meer verkocht worden. 

Goirle heeft behoefte aan kleinere woningen voor ouderen en starters. Er is een groot aantal oudere mensen die graag kleiner willen gaan wonen in de gemeente Goirle. Deze groep senioren kunnen met de huidige prijzen van zowel huur- als koopwoningen de doorstroom niet in gang zetten. Een oplossing ligt in het centrum binnen handbereik: Bouw kleinere en goedkopere woningen in zo groot mogelijke aantallen. In plaats van de huidige 66 woningen kan op de terreinen aan het Jan van Besouw en ‘t Loket het dubbele aantal kleinere woningen gerealiseerd worden.

Hiervoor moet natuurlijk ook in de hoogte worden gebouwd. Dat kan op deze locaties door minimaal 4 bouwlagen te realiseren. Dat komt tegemoet aan de behoefte aan appartementen met lift en deze woningen zijn zowel in huur-als koopversie betaalbaar. De woningbouwvereniging kan de financiering opzetten met WSW garantie, iets dat niet kan bij woningen  van de categorie middenhuur.

Voor Pro Actief Goirle hoeft het pand van Mainframe niet behouden te blijven, het is onvoldoende toekomst bestendig en verduurzamen wordt een dure optie. Daarnaast staat het op te dure vierkante meters die anders ingezet kunnen worden voor huisvesting. Ook is de combinatie van een jongerencentrum tussen senioren en zorgwoningen een twijfelachtige combinatie.

ProActief wil geen grondgebonden eengezinswoningen en tweekappers en ervoor zorgen dat zowel senioren als starters een plek vinden in het centrum, dichtbij alle voorzieningen. Ook het realiseren van zorgwoningen wordt op deze manier mogelijk. Door de hoogte in te gaan komt er voor Goirle ongetwijfeld ook een betere grondexploitatie uit de bus. Dat helpt bij het financieren van het verduurzamen van het Jan van Besouw.

We hopen dat met ons ook andere partijen het licht gaan zien. We kunnen dan direct stoppen met het onderzoeken en uitrekenen van alternatieven die voor de woningnood van Goirle geen perspectief bieden.

Gerelateerde artikelen

Animal farm Goirle

Het nieuwe bestuursakkoord van de LRG-VVD-PvdA-CDA coalitie “Alle Goirlenaren zijn gelijk maar sommige zijn meer

Lees meer

Add Your Heading Text Here

Word lid

Ben jij betrokken op het wel en wee van Goirle? Herken je je in onze missie en visie? Dan is een lidmaatschap van Pro Actief Goirle misschien iets voor je.

Actueel
Instagram
Onze 4 pijlers
Ontdek