Is Riel blij met de bouw van een mono-mestvergister aan de vijfhuizenbaan?

Volgens het Goirles Belang van 13 september is een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een mono-mestvergister. 

Het is opmerkelijk dat zo’n installatie wordt ontwikkeld op minder dan 5 km van de Regte Heide een natura 2000 gebied. Er is steeds meer weerstandhttps://nos.nl/l/2183175 tegen dit soort installaties vanwege de stank en vanwege de stikstof die er mee gepaard gaat mestvergisting_voor_iedereen_zit_er_wel_een_ander-wageningen_university_and_research_162682. 

Volgens hoogleraar en biochemicus Lucas Reijnders levert koeienpoep amper energie op. “De energie die mestvergisten oplevert komt nauwelijks uit de mest. Er moet nog van alles bij worden gevoegd voordat er via vergisting energie kan worden opgewekt. Gras, maïs of ander afval is nodig, maar dat levert alleen maar meer methaan op.” Dat er toch voor miljarden aan subsidie wordt uitgegeven, komt volgens hem door gebrek aan kennis. “Het is nooit goed doorgedrongen tot de hersens van toonaangevende politici hoe zo’n vergister werkt. Als je er goed over nadenkt is dit ecologische waanzin en boerenbedrog.”

Het is te hopen dat de gemeente Goirle bij het beoordelen van de omgevingsvergunning heel goed nagaat wat het voor de omgeving gaat betekenen. Ervaringen in andere delen van het land leveren vaak weinig blije omwonenden op.

Hendrik Dejonckheere

Gerelateerde artikelen

Add Your Heading Text Here

Word lid

Ben jij betrokken op het wel en wee van Goirle? Herken je je in onze missie en visie? Dan is een lidmaatschap van Pro Actief Goirle misschien iets voor je.

Actueel
Instagram
Onze 4 pijlers
Ontdek