07 mei 2019 - Hendrik Dejonckheere

Goôlse democratie en de Voorjaarsnota 2019

De kosten voor jeugdzorg en WMO zorgen voor een onvoorziene kostenpost van zo'n 2,5 miljoen euro. Dat noopt de raad tot het opstellen van een plan om dekking voor deze kosten te vinden. Het is spijtig om te moeten constateren dat snel reageren op deze signalen ook dit keer weer uitbleef. Dat we als raad hier iets mee moeten spreekt voor zich. 

Als raad moeten we een zienswijze ontwikklen om dit tekort te dekken. Globaal komt dat er op neer dat er gekozen moet worden om de belastingen te laten stijgen of te bezuinigen op voorzieningen of een combinatie van beide. Meestal leidt dit soort vraagstukken tot een Pavlov reactie. Spontaan schiet de ene partij in de bezuinigingsstand en een andere reageert met: "de kosten mogen best wel iets stijgen". 

De gemeente is er voor haar inwoners, "al" haar inwoners. Het lijkt dan ook een goed idee om in navolging van een aantal andere gemeenten de burgers ook te laten meepraten over de wijze waarop er een oplossing gevonden moet worden voor het nu ontstane tekort. We willen daarom als Proactief bekijken hoe we dit vraagstuk op een verantwoorde wijze  onderwerp kunnen van een publieksinventarisatie onder de goirlese bevolking. 

Volgende week woensdag hebben we als fractie een eerste verkenning van de nu voorliggende mogelijke keuzes en de wijze waarop de Goirlese gemeenschap hierbij betrokken zou kunnen worden. Dat lijkt ons in ieder geval een goede invulling van Goôlse democratie.

ProActiefGoirle.nl maakt gebruik van cookies om content en analyses beter op uw voorkeur af te stemmen.